Midden in het oude centrum van Rome staat de Boog van Constantijn, tussen het Colosseum en het Forum Romanum. Deze enorme overwinningsboog is misschien wel een van de bekendste monumenten van Rome. De triomfboog dateert uit de vierde eeuw en is waarschijnlijk opgericht ter ere van keizer Constantijn na de gewonnen slag op Maxentius nabij de Ponte Milvio in 312 na Chr.

Boog van Constantijn in Rome
Boog van Constantijn in Rome

Waar staat de Boog van Constantijn?

De Boog van Constantijn is enorm en niet te missen tussen het Colosseum en Forum Romanum. Vaak is het erg druk met toeristen rond het monument. Vanaf het Colosseum heb je een goed uitzicht op de triomfboog.

Geschiedenis

De triomfboog is in de vierde eeuw door de senaat opgericht ter ere van keizer Constantijn. Constantijn de Grote staat bekend als de eerste christelijk keizer van het Romeinse Rijk. De overwinning, bij de Ponte Milvio, op Maxentius in 312 na chr. was dan ook de eerste “christelijke overwinning” waarmee hij waarschijnlijk de triomfboog heeft verdiend.

Bestudeer als u wilt de 21 meter hoge boog van alle kanten. Aan diverse kanten zijn gevechtsscènes te zien en overwinningssymbolieken. In inscripties aan de noordzijde valt te lezen dat Constantijn een goddelijke inspiratie had voor de gewonnen slag. Dit deel van de inscriptie (INSTINCTV DIVINITATIS, vertaald: goddelijke inspiratie) krijgt veel aandacht omdat hiermee verwezen wordt naar de christelijke inspiratie van keizer Constantijn.

Voor de Boog van Constantijn zijn delen van oudere monument gebruikt. De beelden en reliëfs komen uit tempels van Marcus Aurelius, Hadrianus en Trajanus.

Inscriptie

Aan beiden kanten van de boog is een centrale inscriptie te lezen:

IMPERATORI CAESARI FLAVIO CONSTANTINO MAXIMOPIO FELICI AVGVSTO SENATVS POPVLVSQVE ROMANVSQVOD INSTINCTV DIVINITATIS MENTISMAGNITVDINE CVM EXERCITV SVOTAM DE TYRANNO QVAM DE OMNI EIVSFACTIONE VNO TEMPORE IVSTISREMPVBLICAM VLTVS EST ARMISARCVM TRIVMPHIS INSIGNEM DICAVIT

Vertaling:

Aan keizer Caesar Flavius Constantijn, de grootste vrome en gelukkige Augustus hebben Senaat en Volk van Rome, omdat hij door goddelijke inspiratie en zijn grote geest met zijn leger in een rechtvaardige strijd de staat zowel van een tiran als van al zijn aanhangers in één keer heeft bevrijd, deze boog versierd met triomfen gewijd.

Hotels, eten & drinken

Direct aan de Boog van Constantijn zijn geen restaurants en hotels te vinden. De triomfboog staat midden tussen het Colosseum en Forum Romanum. Uiteraard zijn eetgelegenheden op loopafstand. Hiervoor kunt u het beste ten noorden van de boog op zoek gaan naar iets leuks in de gezellige straatjes of met uitzicht op de noordzijde van het Colosseum.

Informatiebladen

Reisinformatie Rome - Boog van Constantijn Op I Love Stedentrips staan diverse informatiebladen in pdf. We hebben ook een informatieblad over de Boog van Constantijn in pdf. Deze kan je downloaden, lezen, meenemen, printen en eventueel ter plaatsen offline bekijken. Je vindt alle informatiebladen op de pagina met downloads van I Love Stedentrips.

Openingstijden en entree Boog van Constantijn

  • Openingstijden: dagelijks (24/7)
  • Entree: gratis

Foto’s & video’s

Website & socialmedia

Het monument zelf heeft geen website of socialmedia kanalen.

Adres

Via di San Gregorio
00186 Rome
Italië

Kaart en route naar de Boog van Constantijn in Google Maps, klik hier.

Tours & sightseeing

GetYourGuide – boek online voordelige tours & tickets voor de beste attracties van Rome.

Links

Beoordeling van onze bezoekers

Wij vinden deze overblijfselen van de oude Romeinen echt fantastisch! Wat is jullie mening over de Boog van Constantijn?

Foto’s: ©I Love Stedentrips

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*