Engelenbrug of Ponte Sant’Angelo

Wanneer je een wandeling door Rome maakt kijk je je ogen uit naar alle Romeinse en kerkelijke pracht en praal. Het is zeker zaak om niet alleen naar de gebouwen te kijken maar ook naar de bruggen. Zo is de Engelenbrug, of in het Italiaans de Ponte Sant’Angelo, prachtig om een paar keer overheen te lopen. Ook vanaf de oevers van de Tiber is de brug goed te zien.

Geschiedenis

De Engeleburg is in 134 na Chr. gebouwd door Keizer Hadrianus. Hij had in deze periode aan één zijde van de Tiber een mausoleum gebouwd (de Engelenburcht) en wilde deze vanaf de andere zijde kunnen bereiken. Hierdoor was in de eerste periode de naam van de brug Pons Aelius (familienaam van Hadrianus) of Pons Hadrianus. Vanaf 590 kregen zowel de brug als de burcht de naam Sant’Angelo omdat volgens de legende aartsengel Michaël neerdaalde en boven de burcht het einde van de pestepidemie aankondigde. De brug heeft later ook nog de naam pons Sancti Petri gekregen vanwege de vele pelgrims die jaarlijks de brug oversteken richting de Sin-Pieter.

Brug

Gedurende de geschiedenis heeft de brug diverse vormen gekend. De oorspronkelijk brug had 8 bogen waarbij de 3 centrale bogen een doorsnede hadden van 18,39 meter. Aan één zijde had de brug nog 3 kleinere bogen van 3, 3,5 em 7,59 meter. Aan de andere zijde waren nog 2 kleine bogen van 3,75m en 7,59m. De brug heeft een breedte van 10,95 meter. Door diverse overstromingen zijn in 1892 hoge kades gebouwd en zijn aan beide kanten de bruggenhoofden gereconstrueerd waardoor alleen de centrale bogen nog zichtbaar zijn. De brug is gemaakt van Travertijn (kalksteen) en Peperino (Tufsteen).

Engelen

Op de oorspronkelijke brug Pons Aelius van Hadrianus waren geen Engelen gebouwd. De eerste beelden van Petrus en Paulus zijn er pas in 1527 op geplaatst en gevolgd door beelden van Noach, Adam, Abraham en Mozes. In 1669 gaf Paus Clemens IX opdracht aan Bernini om de beelden te laten vervangen vanwege de slechte staat waarin ze verkeerde. De eerste twee beelden werden door Bernini gemaakt maar zijn nooit geplaatst op de brug. Omdat Paus Clemens IX de beelden zo mooi heeft hij ze zelf gehouden en ze staan nu in de Sant’Andrea della Fratte kerk. De beelden zoals ze er nu staan zijn allemaal vervaardigd door leerlingen van Bernini. Ze beelden allemaal de waarheid van het evangelie uit met werktuigen van het martelaarschap van Christus.

Informatiebladen

Reisinformatie Rome - Engelenbrug Op I Love Stedentrips staan diverse informatiebladen in pdf. We hebben ook een informatieblad over de Engelenbrug in pdf. Deze kan je downloaden, lezen, meenemen, printen en eventueel ter plaatsen offline bekijken. Je vindt alle informatiebladen op de pagina met downloads van I Love Stedentrips.

Hotels, eten & drinken

Hotels en restaurants bevinden zich aan één zijde van de brug en de Tiber. De andere zijde wordt volledig ingenomen door de Engelenburcht, Castel Sant’Angelo.

Openingstijden & entreeprijs Engelenbrug

  • Openingstijden: dagelijks (24/7)
  • Entree: gratis

Website en socialmedia

De Engelenbrug heeft geen officiële website of socialmedia kanalen.

Foto’s & video’s

Youtube – video’s van de Engelenbrug
Google afbeeldingen – foto’s van de Engelenbrug

Adres

Ponte Sant’Angelo
00186 Rome
Italie

Route en kaart van de Engelenbrug in Google Maps, klik hier.

Tours & sightseeing

GetYourGuide – boek online voordelige tours & tickets voor de beste attracties van Rome.

Links

Engelenbrug

Beoordeling van onze bezoekers

Wij vinden deze brug echt fantastisch! Wat is jullie mening over de Engelenbrug?

Foto’s: ©I Love Stedentrips

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*