Olifantje van Bernini in Rome.
Olifantje van Bernini in Rome.

Wanneer je door de straten achter het Pantheon loopt kom je een leuk monument tegen. Het monument is opgebouwd uit een Egyptische obelisk op de rug van een olifantje welke op een sokkel staat. Ondanks dat dit kleine beeldje op een klein pleintje staat is hier een bijzonder verhaal over te vertellen. De Romeinen hadden een bijnaam voor dit standbeeld: “il Pulcino della Minerva”, het kuikentje van Minerva.

Locatie

Het beeldje is te vinden op het Piazza della Minerva, schuin achter het Pantheon. Het staat voor de fraaie basiliek Santa Maria sopra Minerva.

Geschiedenis

Over de geschiedenis van de monument gaan verschillende verhalen. Het is in opdracht van Paus Alexander VII gemaakt waarbij diverse architecten een ontwerp hebben mogen maken voor het monument op het plein voor de Santa Maria sopra Minerva. Paus Alexander VII wees de ontwerpen van de paters Dominicanen af en gaf Gian Lorenzo Berini opdracht voor het monument.

Het oorspronkelijk ontwerp van Bernini bestond uit een olifant met op de rug de Egyptische obelisk. Omdat pater Paglia nog altijd beledigd was dat Paus Alexander VII voor het ontwerp van Bernini gekozen, overtuigde hij hem dat het ontwerp niet goed was. Het zou niet stabiel genoeg zijn zonder het op een stevig voetstuk te plaatsen. Bernini was hier vel tegen omdat het zijn beeld lomp zou maken maar de Paus bleef bij zijn mening.

Bernini werd destijds geïnspireerd door een populaire roman, Hypnerotomachia Poliphili. Hierin ontmoet het hoofdpersonage een olifant met een obelisk op de rug.

Bijnaam

Toen het beeld in 1667 werd geplaatst kreeg het monument de bijnaam il porcellino, het varkentje. Mogelijk is dit de oorzaak van de huidige bijnaam. Waarschijnlijk is il porcellino gedurende de tijd langzaam veranderd in pulcino, kuikentje.

Wraak van Bernini

Omdat Bernini erg ontevreden was over het verplichte voetstuk zinde hij op wraak. De aanpassingen, op advies van pater Paglia, hadden ervoor gezorgd dat zijn beeld de bijnaam il porcellino had gekregen. Bij plaatsing op Piazza della Minerva zorgde Bernini ervoor dat het olifantje met zijn achterwerk richting het klooster werd geplaatst. Tevens lijkt het olifantje zijn staart iets te bewegen waarmee hij op een dubbelzinnige wijze een groet aan pater Paglia en het klooster lijkt te brengen.

Informatiebladen

Reisinformatie Rome - Olifantje van Bernini Op I Love Stedentrips staan diverse informatiebladen in pdf. We hebben ook een informatieblad over het Olifantje van Bernini in pdf. Deze kan je downloaden, lezen, meenemen, printen en eventueel ter plaatsen offline bekijken. Je vindt alle informatiebladen op de pagina met downloads van I Love Stedentrips.

Hotels, eten & drinken

Het Piazza della Minerva is erg klein en hier zijn geen hotels, restaurants en terrassen te vinden. Het pleintje met het olifantje van Bernini is centraal gelegen in het centrum dus op zeer kleine loopafstand is van alles te vinden.

Openingstijden en entree Olifantje van Bernini

  • Openingstijden: dagelijks (24/7)
  • Entree: gratis

Foto’s & video’s

Website & socialmedia

Het monument zelf heeft geen website of socialmedia kanalen. Wel wordt het plein en het beeldhouwwerk vernoemd op de website van de Santa Maria sopra Basiliek.

Adres

Piazza della Minerva, 1439
00186 Rome
Italië

Kaart en route naar het olifantje van Bernini in Google Maps, klik hier.

Tours & sightseeing

GetYourGuide – boek online voordelige tours & tickets voor de beste attracties van Rome.

Olifantje van Bernini in Rome.
Olifantje van Bernini in Rome.

Beoordeling van onze bezoekers

Wij vinden dit monument echt bijzonder! Wat is jullie mening over het Olifantje van Bernini?

Foto’s: ©I Love Stedentrips

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*