Top 10 gratis bezienswaardigheden Rome

Piazza della Rotonda met Pantheon

In Rome valt zo ontzettend veel te zien en te beleven. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als een gratis stedentrip maar je kan in Rome ontzetten veel bezienswaardigheden gratis kan bezoeken! In sommige gevallen is het misschien handig om een “skip-the-line” kaartje te kopen om een lange wachtrij over te slaan, maar in principe is dat niet nodig.

Top 10 gratis bezienswaardigheden

Uit alle bezienswaardigheden die Rome rijk is hebben wij de onderstaande top 10 gemaakt. Heb jij iets toe te voegen aan de lijst? Wat vond jij een geweldige bezienswaardigheid in Rome die ook nog eens gratis was? Laat het ons en onze lezers via een reactie onderaan de top 10.

10 Terrazza del Pincio

Terrazza del Pincio

Geniet van het uitzicht over Rome! Het Terrazza del Pincio en het aangelegen park Giardino del Pincio zijn prachtig om ‘s avonds te bezoeken. Heerlijk ontspannen en genieten van de zonsondergang over Rome. Je bereikt het uitzichtpunt, dat enkele tientallen meters boven het Piazza del Popolloligt, via een steile trap wat achter de kerk van Santa Maria del Popolo. Eventueel kan je ook de Spaanse Trappen naar boven klimmen en dan bovenaan de trappen links af slaan.

9 Il Vittoriano

Il Vittoriano

Dit gebouw is niet te missen in Rome! Het enorme gebouw, dat ook vaak Altare della Patria (altaar van het vaderland) wordt genoemd, aan het Piazza Venezia is een monument voor Victor Emanuel II. Het monument is in Italië beter bekend als il Vittoriano. Victor Emanuel II was de eerste koning die over heel Italië regeerde. De bouw van het monument is in 1885 gestart en in 1911 ingehuldigd. Na de inhuldiging is het pas is 1935 helemaal voltooid. De Italianen zijn niet allemaal even blij met het enorme gebouw en noemen het vaak de “typemachine” of de “bruidstaart”. Hoe dan ook, vanaf il Vittoriano heb je een prachtig uitzicht.

8 Olifantje van Bernini

Olifantje van Bernini

Vlak achter het Pantheon staat een klein monument op een klein plein. Qua omvang zeker niet indrukwekkend maar het is vooral een mooi beeld van Bernini. Over de oorsprong van dit werk gaat een hilarisch verhaal schuil. Bezoek hiervoor onze speciale pagina over het Olifantje van Bernini. Het monument van een Olifant, met een Egyptische obelisk op de rug, staat op het Piazza della Minerva. Download het gratis informatieblad over het Olifantje van Bernini in pdf.

7 Engelenbrug

Engelenbrug

Wandelen door Rome is natuurlijk gratis en zo ook over de fraaie brug. De Engelenbrug staat over de Tiber, voor de Engelenburcht. Aan beiden kanten staan engelen op de brug die de waarheid van het evangelie zouden uitbeelden met werktuigen van het martelaarschap van Christus. Sinds 590 na Chr. heet de brug, net als de burcht, Sant’Angelo omdat volgens de legende de aartsengel Michaël neerdaalde en boven de burcht het einde van de pestepidemie heeft aangekondigd. Via de brug loop je ook eenvoudig vanuit het centrum naar de Sint Pietersbasiliek en Vaticaanstad. Download het gratis informatieblad over de Engelenbrug in pdf.

6 Piazza Navona

Piazza Navona

Misschien is dit wel één van de mooiste pleinen van Rome. Vroeger was hier het stadion van keizer Domitianus maar na de val van het Romeinse Rijk zijn deze vervangen voor huizen. Langs het Piazza Navona zijn diverse restaurants en hotels. Breng hier eventueel een bezoek aan de Sant’Agnese in Agone, de opvallend witte kerk. Op het plein staan 3 mooie fonteinen. In de avond is het plein vaak druk bezocht. Haal hier ‘s avonds een lekker ijsje in één van de ijswinkels en wandel een rondje over het plein.

5 Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo

In Rome staan wel honderden kerken die je kan bezoeken maar als we er eentje moeten aanwijzen die je gezien moet hebben is het de Santa Maria del Popolo. Deze kerk staat op het Piazza del Popolo en is, vanaf het plein gezien, de rechter van de twee identieke kerken. De kerk heeft 12 zijkapellen waaronder de Chigi-kapel die als locatie een rol speelt in het beroemde verfilmde boek “Het Bernini Mysterie” van Dan Brown. In de kerk zijn werken te vinden van Bernini, Rafaël en Caravaggio.

4 Spaanse Trappen

Spaanse Trappen

Erg beroemd zijn de Spaanse Trappen van Rome. de trap begint op het Piazza di Spagna en brengt je omhoog richting het klooster Trinita dei Monti. Bovenaan de trap staat ook een obelisk waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. De trappen werden gebouwd in opdracht van Lodewijk XII. De Fransen wilde het plein met de kerk verbinden. Omdat de Spaanse ambassade was gevestigd op het plein werd het Piazza di Spagna genoemd. De Italianen noemen dit dan ook niet de Spaanse Trappen maar “Scalinata della Trinità dei Monti”. Wil je de trappen rustig bezoeken? Kom hier dan vroeg in de ochtend want het is hier verder vaak erg druk.

3 Trevifontein

Trevifontein

In onze lijst met gratis bezienswaardigheden van Rome staat de Trevifontein op een derde plaats. Met een breedte van ruim 20 meter en een hoogte van 26 meter, is dit de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is ontworpen door Bernini en tussen 1732 en 1762 gebouwd in opdracht van paus Clemens. De fontein dankt haar naam aan de drie wegen (tre vie) die oorspronkelijk naar de fontein liepen. Het bouwwerk moet de oceaan voorstellen met de god Oceanus op een strijdwagen in de vorm van een schelp. Wil je de Trevi fontein in alle rust bekijken? Kom dan vroeg! De smalle steegjes rond de fontein staan de rest van de dag helaas vol met duizenden mensen.

2 Sint Pieter

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pieter staat in onze lijst op nummer twee. De Sint-Pietersbasiliek was tot eind vorige eeuw de grootste kerk ter wereld. Hoewel een skip-the-line ticket, om de wachtrij over te slaan, sterk aan te raden is kan je de begaande grond van de Sint Pieter gratis bezoeken. De Sint Pieter staat op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De Sint-Pietersbasiliek is tussen 1506 en 1626 gebouwd op de plaats van het Circus van Nero. Hier zou volgens de overlevering de eerste paus en apostel Petrus zijn gekruisigd en begraven. In de basiliek vind je werken van onder andere Michelangelo en Bernini. Volgens de overlevering zou Bernini het brons uit het dak van het Pantheon hebben gebruikt om de 30 meter hoge baldakijn te bekleden.

Het is mogelijk om Vaticaanstad te bezoeken met een gids. Dit is niet gratis maar enorm leuk om te doen. Wanneer je wil kan je ook de koepel van de Sint-Pieter bezoeken maar dit is niet gratis. Klik hier voor rondleidingen door Vaticaanstad, koepeltickets en skip-the-line tickets.

1 Pantheon

Pantheon in Rome

Dan op nummer één in onze lijst het Pantheon. Dit gebouw is zo indrukwekkend. Het is één van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld en dateert uit 125 na Chr. Het ronde gebouw van keizer Hadrianus staat aan het Piazza della Rotonda en heeft een koepel met een doorsneden van bijna 43,3 meter wat ook de hoogte naar het bijzondere gat (Oculus) in de koepel is. De Oculus heeft een diameter van 8,7 meter. Doordat het Pantheon is omgedoopt tot kerk is het nooit afgebroken geweest in tegenstelling tot veel andere niet-christelijke tempels. Het Pantheon staat op een plein met daarvoor de Pantheonfontein. Rond het plein vind je hotels en restaurants. Zoals de meeste plaatsen in Rome bezoek je het Pantheon in de ochtend om lange rijen te voorkomen. Download het gratis informatieblad over het Pantheon in pdf.

Rondleidingen en Tickets

Wachtrij voor de Sint-Pietersbasiliek Uiteraard is niet alles gratis te bezoeken in Rome. Voor topattracties als het Colosseum, Vaticaanstad en Forum Romanum moet entree betaald worden. Dit kan je ter plaatse doen maar in sommige gevallen wordt er maar een maximaal aantal mensen per dag Wachtrij voor Vaticaanstad toegelaten. Je wilt niet riskeren dat een bezoek aan het Colosseum uitverkocht is. In veel gevallen is een skip-the-line ticket een echte aanrader. In Rome staan vaak lange wachtrijen om de bezienswaardigheden te zien en dan is een kaartje om de wachtrij te passeren ideaal. Op de foto’s links en rechts staan wachtrijen van minimaal twee als het niet meer is. Met onze tickets van GetYourGuide waren we in beide gevallen binnen 10 minuten binnen na aankomst. Betrouwbare tickets koop je vooraf bij de onderstaande organisaties.

Links

Foto’s: ©I Love Stedentrips

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. I Love Rome stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Over Guido Damsteeg 6 Artikelen
Ik ben de oprichter en eigenaar van I Love Stedentrips. Mijn hobby's zijn reizen, fotograferen en vooral veel "internetten". Dit alles probeer ik nu te combineren op deze website. Ik hoop dat je het leuk vindt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*