Het Pantheon is voor iedere bezoeker in Rome een must! Deze prachtige tempel uit de 2de eeuw na Chr. behoord tot de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld. Het fraaie kleine pleintje Piazza della Rotonda met de kleine Pantheonfontein en de gezellige kleine straatjes en terrasjes maken een bezoek aan het Pantheon helemaal compleet.

In 609 na Chr. werd het Pantheon door Keizer Phocas geschonken aan paus Bonifatius IV die van het Pantheon en kerk maakte, de Santa Maria ad Martyres. Doordat het Pantheon tot kerk was omgedoopt is het nooit afgebroken geweest. Dit is met vele niet-christelijke tempels in Rome wel gedaan.

Waar staat het Pantheon?

Geschiedenis

Het Pantheon, zoals het nu in het centrum van Rome staat, is niet oorspronkelijke gebouw. De eerste versie is in 80 na Chr. afgebrand en de tweede versie is in 110 na Chr. door de bliksem getroffen. Het huidige Pantheon is tussen 119 en 125 na Chr. door Keizer Hadrianus herbouwd. Tijdens de herbouw liet Hadrianus wel de originele wijdingstekst in bronzen letters herplaatsen: “M · AGRIPPA · L · F · COS · TERTIUM · FECIT”. Dit betekent: “Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd”. Marcus Agrippa was de Consul die in 27 v. Chr het eerste Pantheon liet bouwen.

Gebouw

Voor het ronde gedeelte bevinden zich 3 rijen met in totaal 16 zuilen. In de koepel zit een rond gat met een diameter van 8,7 meter. Dit gat wordt de oculus genoemd. Omdat het gat echt open is kan het soms regenen in het Pantheon. Om het water af te voeren buigt de vloer een beetje. De koepel heeft een diameter van 43,3 meter en dit is ook precies de hoogte van de vloer tot de oculus.

Piazza della Rotonda

Voor het Pantheon ligt een klein plein het Piazza della Rotonda. Het plein is niet erg groot en vaak erg druk bezocht. Rond het plein zijn enkele hotels en restaurants te vinden. Wanneer het Pantheon tot je favoriete gebouwen behoord is het zeker de moeite waard om hier een overnachting te boeken en te ontbijten met een goed uitzicht op deze fraaie tempel.

Hotels, eten & drinken

Rond het Pantheon en het Piazza della Rotonda zijn diverse hotels en restaurants te vinden waar u wat kunt eten of drinken. U kunt er ook voor kiezen om gedurende een wandeling een ijsje te halen bij de ijssalon en even te relaxen bij de fontein.

Openingstijden & entreeprijs Pantheon

  • Maandag t/m Zaterdag: 8:30 – 19:15 uur
  • Zondag: 9:00 – 17:45 uur
  • Feestdagen: 9:00 – 12:45 uur
  • Gesloten: 1 januari, 1 mei en 25 december
  • Entree: gratis

NB: tijdens diensten is het Pantheon gesloten voor bezoekers (feestdagen om 10:30 uur en op zaterdag om 17:00 uur)

Informatiebladen

Reisinformatie Rome - Pantheon Op I Love Stedentrips staan diverse informatiebladen in pdf. We hebben ook een informatieblad over het Pantheon in pdf. Deze kan je downloaden, lezen, meenemen, printen en eventueel ter plaatsen offline bekijken. Je vindt alle informatiebladen op de pagina met downloads van I Love Stedentrips.

Website en socialmedia

Officiële website van het Pantheon
Pantheon op Facebook
Pantheon op Twitter

Foto’s en Video’s

Youtube – video’s van het Pantheon.
Google afbeeldingen – foto’s van het Pantheon.
I Love Stedentrips beeldbank – Gratis foto’s Pantheon

Adres

Pantheon
Piazza delle Rotonda
00186 Rome
Italië

Route en kaart van het Pantheon op Google Maps, klik hier.

Tours & sightseeing

GetYourGuide – boek online voordelige tours & tickets voor de beste attracties van Rome.

Pantheon
Oculus

Beoordeling van onze bezoekers

Wij vinden dit gebouw echt fantastisch! Wat is jullie mening over het Pantheon?

Foto’s: ©I Love Stedentrips

4 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*